Szkoła Podstawowa nr 1
im. Henryka Sienkiewicza w Skierniewicach

PONIEDZIAŁEK –  25. 11. 2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2.  Twarożek na słodko, twarożek na słono 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  mięsa pieczone,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  owocowa – malinowa
Alergeny: 1,3,6,7, 8,9

Obiad


  1. Zupa krupnik z  ziemniakami, pieczywo
  2. Puree ziemniaczane, gołąbki w sosie pomidorowym
  3. Kompot, woda z cytryną, soki 
  4. Deser –  owoce
Alergeny: 1,3,6,7,9

WTOREK –  26.11.2024 

Śniadanie


  1. Płatki lub musli  z mlekiem
  2. Jajka na twardo  z dodatkami
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka owocowa – truskawka z poziomką
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  barszcz czerwony z ziemniakami
  2. Kasza jęczmienna perłowa, gulasz drobiowy z warzywami
  3.  Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i marchewki
  4. Napój owocowy,  woda z cytryną
  5. Deser – ciasto
 Alergeny: 1,3,6,7,9 

ŚRODA –  27.11.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli  z mlekiem
  2. Parówki na ciepło 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, mięsa pieczone, ser biały
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka malinowa z cytryną
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  pomidorowa z ryżem
  2. Ziemniaki, kotlet mielony pieczony
  3.  Surówka buraczki na ciepło
  4. Napój owocowy, woda z cytryną
  5. Deser – owoce
Alergeny: 1,3,6,7,9 

CZWARTEK –  28.11.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli  z mlekiem
  2. Placki z jabłkami  
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  kapuśniak z ziemniakami, pieczywo
  2. Kluski śląskie, karczek w ciemnym sosie pieczeniowym
  3.  Surówka z ogórka kiszonego, cebuli i jabłka
  4. Napój owocowy, woda z cytryną
  5. Deser-  galaretka owocowa
Alergeny: 1,3,6,7,9 

PIĄTEK – 29.11.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli  z mlekiem
  2. Pasta jajeczna
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser  żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka owocowa czarna porzeczka z cytryną
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa pieczarkowa z makaronem
  2.  Ziemniaki, ryba smażona 
  3. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką
  4. Napój owocowy, woda z cytryną
  5. Deser, wafle z kremem
Alergeny: 1,3,,6,7,9 

 

PONIEDZIAŁEK – 02.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2. Serek wiejski
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  mięsa pieczone,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  owocowa – czarna porzeczka z cytryną
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa koperkowa z ryżem
  2. Pierogi z białym serem i musem owocowym
  3. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  4. Deser – owoce 
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9,10

WTOREK –  03.12. 2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2.  Zapiekanki na ciepło
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe,  ser żółty, ser biały
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  owocowa – malinowa
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa rosół z makaronem
  2. Ziemniaki, udko z kurczaka pieczone
  3. Surówka sałata z śmietaną
  4. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  5. Deser -ciasto

ŚRODA –  04.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2. Jajecznica 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  owocowa – truskawka z poziomką
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  zalewajka z ziemniakami, pieczywo
  2. Kopytka, klopsiki w sosie pomidorowym
  3. Surówka marchewka z jabłkiem
  4. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  5. Deser -baton
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9,10

CZWARTEK –  05.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2. Naleśniki z dżemem 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  ser żółty, ser biały
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa krem pomidorowy z grzankami
  2. Ziemniaki, bigos, kiełbaska pieczona
  3. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  4. Deser – owoc
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

PIĄTEK – 06.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2.  Sałatka jarzynowa 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  z cytryną
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  ogórkowa z ziemniakami, pieczywo
  2. Puree ziemniaczane, jajko sadzone
  3.  Surówka mizeria z ogórka
  4. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  5. Deser – muffinki czekoladowe
Alergeny: 1, 3, 6, 7, ,8, 9

PONIEDZIAŁEK –  09. 12. 2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2.  Twarożek na słodko, twarożek na słono 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  mięsa pieczone,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  owocowa – malinowa
Alergeny: 1,3,6,7, 8,9

Obiad


  1. Zupa barszcz ukraiński z ziemniakami, pieczywo
  2. Łazanki z mięsem i kapustą
  3. Kompot, woda z cytryną, soki 
  4. Deser –  owoce
Alergeny: 1,3,6,7,9

WTOREK –  10.12.2024 

Śniadanie


  1. Płatki lub musli  z mlekiem
  2. Jajka na twardo  z dodatkami
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka owocowa – truskawka z poziomką
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  pomidorowa z makaronem
  2. Puree ziemniaczane, kotlet schabowy
  3.  Marchewka z groszkiem na ciepło
  4. Napój owocowy,  woda z cytryną
  5. Deser – ciasto
 Alergeny: 1,3,6,7,9 

ŚRODA –  11.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli  z mlekiem
  2. Parówki na ciepło 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, mięsa pieczone, ser biały
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka malinowa z cytryną
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  kapuśniak z ziemniakami, pieczywo
  2. Ryż, kurczak w sosie słodko- kwaśnym
  3.  Surówka z białej kapusty i papryki
  4. Napój owocowy, woda z cytryną
  5. Deser – deser mleczny
Alergeny: 1,3,6,7,9 

CZWARTEK –  12.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli  z mlekiem
  2. Placki z jabłkami  
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  jarzynowa  z ziemniakami, pieczywo
  2. Spaghetti bolognese z parmezanem
  3. Napój owocowy, woda z cytryną
  4. Deser-  owoce
Alergeny: 1,3,6,7,9 

PIĄTEK – 13.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli  z mlekiem
  2. Pasta jajeczna
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina, ser  żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka owocowa czarna porzeczka z cytryną
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa krupnik z ziemniakami, pieczywo
  2.  Ziemniaki, paluszki rybne
  3. Surówka z kapusty kiszonej z marchewką i cebulką
  4. Napój owocowy, woda z cytryną
  5. Deser, rogaliki drożdżowe
Alergeny: 1,3,,6,7,9 

 

PONIEDZIAŁEK -16.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2. Serek wiejski
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  mięsa pieczone,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  owocowa – czarna porzeczka z cytryną
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa grochówka z ziemniakami, pieczywo
  2. Kluseczki leniwe z masłem i bułką tartą
  3. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  4. Deser – owoce 
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9,10

WTOREK –  07.12. 2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2.  Zapiekanki na ciepło
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe,  ser żółty, ser biały
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  owocowa – malinowa
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa ogórkowa z ziemniakami, pieczywo
  2. Puree ziemniaczane, schab pieczony z sosem śmietanowym
  3. Surówka colesław
  4. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  5. Deser -ciasto

ŚRODA –  18.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2. Jajecznica 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  owocowa – truskawka z poziomką
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  gulaszowa z ziemniakami, pieczywo
  2. Makaron Penne, pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
  3. Surówka ogórek kiszony
  4. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  5. Deser -mus owocowy
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9,10

CZWARTEK –  19.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2. Naleśniki z dżemem 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  ser żółty, ser biały
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa rosół z makaronem
  2. Ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka
  3. Surówka mizeria z ogórka
  4. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  5. Deser – owoc
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

PIĄTEK – 20.12.2024

Śniadanie


  1. Płatki lub musli z mlekiem
  2.  Sałatka jarzynowa 
  3. Pieczywo mieszane, masło śmietankowe, wędlina,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem , miód, owoce suszone
  6. Herbatka  z cytryną
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  biały biały z ziemniakami, pieczywo
  2. Ryż zapiekany z jabłkami, cynamonem oraz polewą jogurtową
  3. Napój owocowy, lemoniada, woda z cytryną
  4. Deser – jogurt owocowy
Alergeny: 1, 3, 6, 7, ,8, 9
Jadłospis zgodny z wytycznymi Ustawy z 01.09.2015r. (Dz.U. 2015r.poz.35) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26.08.2015r.

Oznaczenie alergenów występujących w posiłkach

Do przygotowania posiłków używane są min. przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma. curry,
lubczyk, pieprz cytrynowy

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Możliwość zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.
 

Poniższe produkty i substancje, zgodnie z Zarządzeniem II, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji

ALERGENY

OZNACZENIE ALERGENÓW

ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE

Zboża zawierające gluten

1

 chlebpng [87x65]

pszenica, żyto, pszenżyto,  orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów  żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek

Skorupiaki

2

krabpng [63x44] 

skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.

Jaja

3

jajkapng [91x56] 

najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara

Ryby

4

 rybypng [74x51]

ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.

Orzeszki ziemne

5

orzechypng [67x44] 

znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.

Soja

6

 sojapng [58x58]

znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.

Mleko

7

mlekopng [79x76]

najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia.  Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.

Orzechy

8

orzechy2png [71x49] 

występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach,  czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.

Seler

9

selerpng [56x53] 

może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.

Gorczyca

10

gorczycapng [82x56] 

przyprawa stosowana  w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.

Ziarna sezamu

11

sezampng [78x52] 

główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.

Dwutlenek siarki

12

 dwutlenek_siarkipng [65x82]

dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).

Łubin

13

 lubinpng [70x57]

 łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.

Mięczaki, małże

14

skorupiakipng [78x59] 

małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego.

 
  •