Do przygotowania posiłków używane są min. przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma. curry,
lubczyk, pieprz cytrynowy
Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Możliwość zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.
Poniższe produkty i substancje, zgodnie z Zarządzeniem II, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji | |||
ALERGENY | OZNACZENIE ALERGENÓW | ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE | |
Zboża zawierające gluten | 1 | ![]() | pszenica, żyto, pszenżyto, orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek |
Skorupiaki | 2 | ![]() | skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach. |
Jaja | 3 | ![]() | najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara |
Ryby | 4 | ![]() | ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy. |
Orzeszki ziemne | 5 | ![]() | znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych. |
Soja | 6 | ![]() | znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego. |
Mleko | 7 | ![]() | najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia. Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów. |
Orzechy | 8 | ![]() | występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach, czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych. |
Seler | 9 | ![]() | może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach. |
Gorczyca | 10 | ![]() | przyprawa stosowana w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup. |
Ziarna sezamu | 11 | ![]() | główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach. |
Dwutlenek siarki | 12 | ![]() | dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały). |
Łubin | 13 | ![]() | łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców. |
Mięczaki, małże | 14 | ![]() | małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego. |