Szkoła Podstawowa nr 1
im. Henryka Sienkiewicza w Skierniewicach

PONIEDZIAŁEK – 03.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Twarożek na słono, słodko
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka, rukola
  5. Dżem, miód
  6. Herbata, kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa ogórkowa z ziemniakami
  2. Kluski leniwe z masłem i bułką tartą
  3. Kompot, woda z cytryną
  4. Deser – owoc
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9,10

WTOREK –  04.11. 2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Jajka na twardo
  3. Pieczywo mieszane, masło, ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa pomidorowa z makaronem
  2. Udko z kurczaka z ryżem
  3. Mizeria
  4. Owoce suszone
  5. Kompot, woda z cytryną
  6. Deser -ciasto

ŚRODA –  05.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Parówki na ciepło
  3. Pieczywo, masło, wędlina,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa grochówka
  2. Pure ziemniaczane, zrazy wieprzowe w sosie pieczeniowym
  3. Surówka colesław
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser – ciastko
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9,10

CZWARTEK –  06.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Placki z jabłkiem
  3. Pieczywo, masło, wędlina,  ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata, kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa kapuśniak z ziemniakami
  2. Makaron penne, pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym
  3. Ogórek kiszony
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser – owoc
Alergeny: 1, 3, 6, 7, 9

PIĄTEK – 07.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2.  Pasta jajeczna 
  3. Pieczywo, masło, wędlina, mięso pieczone, ser żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa gulaszowa z ziemniakami
  2. Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
  3. Kompot, woda z cytryną
  4. Deser – jogurt owocowy
Alergeny: 1, 3, 6, 7, ,8, 9

PONIEDZIAŁEK –  10.11 brak posiłków

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Serek wiejski
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, rukola
  5. Dżem, miód
  6. Herbata, kakao 
Alergeny: 1,3,6,7, 8,9

Obiad


  1. Zupa krupnik z ryżem
  2. Ziemniaki, gołąbki w sosie pomidorowym
  3. Deser – owoc
  4. Kompot, woda z cytryną
                                                                Alergeny: 1,3,6,7,9

WTOREK –   11.11 brak posiłków

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Zapiekanki na ciepło
  3. Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa fasolowa z ziemniakami
  2. Kasza jęczmienna perłowa, gulasz  z indyka  z warzywami
  3.  Surówka ogórek kiszony
  4. Deser – ciasto
  5. Kompot,  woda z cytryną                                       
                                                                                                     Alergeny: 1,3,6,7,9 

ŚRODA – 12.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Jajecznica
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
 Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  rosół z makaronem
  2. Ziemniaki, kotlet z piersi kurczaka
  3. Mizeria
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser – owoc
                                                                      Alergeny: 1,3,6,7,9 

CZWARTEK –  13.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Naleśniki z dżemem
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata, kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Barszcz biały z ziemniakami
  2. Gulasz wieprzowy z kopytkami
  3. Surówka z marchewki
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser-  wafle ryżowe
                                                                      Alergeny: 1,3,6,7,9 

PIĄTEK – 14.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Sałatka jarzynowa
  3. Pieczywo, masło, wędlina, mięso pieczone, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa pieczarkowa z makaronem
  2. Filet z miruny pieczony, ziemniaki
  3. Surówka z kiszonej kapusty
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser- paluchy  drożdżowe z konfiturą 
   Alergeny: 1,3,6,7,9 

PONIEDZIAŁEK –  17.11. 2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Twarożek na słono, słodko
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, rukola
  5. Dżem, miód
  6. Herbata, kakao
Alergeny: 1,3,6,7, 8,9

Obiad


  1. Zupa krem z białych warzyw z grzankami
  2. Naleśniki z białym serem
  3. Kompot, woda z cytryną
  4. Deser- 0woc
                                                               Alergeny: 1,3,6,7,9

WTOREK –  18.11.2025 

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Jajka na twardo  
  3. Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa pomidorowa z ryżem
  2. Kotlet mielony pieczony, ziemniaki
  3. Buraczki na ciepło
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser- ciastko
 Alergeny: 1,3,6,7,9 

ŚRODA –  19.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Parówki na ciepło 
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa zalewajka z ziemniakami
  2. Ryż, kurczak w sosie słodko-kwaśnym
  3. Surówka z kapusty pekińskiej
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser- mus owocowy
     
                                                                     Alergeny: 1,3,6,7,9 

CZWARTEK –  20.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Placki z jabłkiem 
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem , miód
  6. Herbata, kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa jarzynowa
  2. Spaghetti bolognese z parmezanem
  3. Kompot, woda z cytryną
  4. Deser-ciasto
Alergeny: 1,3,6,7,9 

PIĄTEK – 21.11.2025

Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Pasta jajeczna
  3. Pieczywo, masło, wędlina, mięso pieczone, ser  żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa ogórkowa z ziemniakami
  2. Pure ziemniaczane, jajko sadzone
  3. Mizeria z ogórka
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser- ciastko
 Alergeny: 1,3,6,7,9 

PONIEDZIAŁEK –  24.11. 2025


Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Serek wiejski
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka, rukola
  5. Dżem, miód
  6. Herbata, kakao
Alergeny: 1,3,6,7, 8,9

Obiad


  1. Zupa barszcz czerwony z ziemniakami
  2. Pierogi z mięsem
  3. Kompot, woda z cytryną
  4. Deser-owoc
                                                               Alergeny: 1,3,6,7,9

 

 


WTOREK –  25.11.2025 


Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Zapiekanki na ciepło
  3. Pieczywo mieszane, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem , miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa rosół z makaronem
  2. Pure ziemniaczane, kotlet z piersi kurczaka
  3. Marchewka z groszkiem
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Baton
 Alergeny: 1,3,6,7,9 

ŚRODA –  26.11.2025


Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Jajecznica
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa  krem z papryki z groszkiem ptysiowym
  2. Kluski śląskie, karczek w sosie pieczeniowym
  3. Surówka z czerwonej kapusty
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser – galaretka owocowa
Alergeny: 1,3,6,7,9 

 

 


CZWARTEK –  27.11.2025


Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Naleśniki z dżemem
  3. Pieczywo, masło, wędlina, ser żółty
  4. Sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata, Kakao
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa krupnik z ziemniakami
  2. Ziemniaki, bigos, kiełbaska pieczona
  3. Kompot, woda z cytryną
  4. Deser-  owoc
Alergeny: 1,3,6,7,9 

 

 


PIĄTEK – 28.11.2025


Śniadanie


  1. Płatki z mlekiem
  2. Sałatka jarzynowa
  3. Pieczywo, masło, wędlina, mięso pieczone, ser  żółty
  4. Sałata, ogórek, papryka, pomidor, rzodkiewka
  5. Dżem, miód
  6. Herbata
Alergeny: 1,3,6,7,8,9

Obiad


  1. Zupa brokułowa z makaronem
  2. Ziemniaki, paluszki rybne
  3. Surówka z kapusty kiszonej 
  4. Kompot, woda z cytryną
  5. Deser – rogaliki drożdżowe 
Alergeny: 1,3,6,7,9 
Jadłospis zgodny z wytycznymi Ustawy z 01.09.2015r. (Dz.U. 2015r.poz.35) oraz Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dn. 26.08.2015r.

Oznaczenie alergenów występujących w posiłkach

Do przygotowania posiłków używane są min. przyprawy:
pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, pieprz ziołowy, kurkuma. curry,
lubczyk, pieprz cytrynowy

Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera i gorczycy.
Możliwość zmian w jadłospisie z przyczyn losowych.
 

Poniższe produkty i substancje, zgodnie z Zarządzeniem II, Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. mogą powodować alergie lub reakcje nietolerancji

ALERGENY

OZNACZENIE ALERGENÓW

ALERGENY W ŻYWNOŚCI -WYSTĘPOWANIE

Zboża zawierające gluten

1

 chlebpng [87x65]

pszenica, żyto, pszenżyto,  orkisz, jęczmień i owies oraz w pochodnych przetworach – kasze, makarony, płatki, mąka). Dodatek do pasztetów, parówek, konserw mięsnych, wędlin, serów  żółtych, napojów, zup i sosów w proszku, przypraw, sosów sałatkowych, ciastek

Skorupiaki

2

krabpng [63x44] 

skorupiaki to kraby, homary, krewetki, stanowią dodatek w azjatyckich potrawach curry i sałatkach, sosach rybnych, pastach.

Jaja

3

jajkapng [91x56] 

najmniejsze ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej jest po spożyciu białka jaja kurzego w formie wypieku (np. biszkoptu), nieco większe po spożyciu białka ugotowanego na twardo, następnie ugotowanego na miękko lub w formie jajecznicy, a największe po spożyciu surowego białka np. w postaci majonezu, tiramisu lub dodatku do tatara

Ryby

4

 rybypng [74x51]

ryby są składnikiem sosów rybnych, sosów do sałatek, kostek rosołowych, sosów azjatyckich a także pizzy.

Orzeszki ziemne

5

orzechypng [67x44] 

znajdują się w ciastkach, potrawach curry, deserach, sosach, w oliwie, także czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.

Soja

6

 sojapng [58x58]

znajduje się w wędlinach, pasztetach mięsnych i sojowych, sosach, majonezach, margarynach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, czekoladach, batonach, lodach i deserach mlecznych, główny składnik sosu i oleju sojowego.

Mleko

7

mlekopng [79x76]

najczęstsza alergia pokarmowa w Polsce i dotyczy przede wszystkim dzieci w pierwszym okresie życia.  Występuje w formie przetworów, jak lody, ciastka, słodycze, także w majonezie, sosach sałatkowych, kaszkach instant, purée ziemniaczanym, margarynie, naleśnikach, pierogach, zupach w proszku, potrawach w słoikach i puszkach, gotowych daniach rybnych. Mleko dodaje się też do wędlin i pasztetów.

Orzechy

8

orzechy2png [71x49] 

występują w pieczywie, wyrobach cukierniczych, lodach, deserach mlecznych, kremach czekoladowych, słodyczach,  czekoladzie i wyrobach czekoladopodobnych.

Seler

9

selerpng [56x53] 

może występować w sałatkach, przetworzonych produktach mięsnych, również mrożonych, gotowych zupach, kostkach rosołowych, pasztetach.

Gorczyca

10

gorczycapng [82x56] 

przyprawa stosowana  w produkcji musztardy. Składnik mieszanek przyprawowych, marynat, sosów i zup.

Ziarna sezamu

11

sezampng [78x52] 

główny składnik pasty wegetariańskiej hummus i masła sezamowego tahini. Występuje również w pasztetach wegetariańskich, pieczywie (posypanym ziarnami sezamu), kremach, ciastkach, lodach.

Dwutlenek siarki

12

 dwutlenek_siarkipng [65x82]

dodawany jest do żywności jako konserwant, chroniący przed wilgocią i pleśnią np. do suszonych i kandyzowanych owoców. Obecny też w produktach mięsnych i napojach gazowanych, a także w winie i piwie. Dwutlenkiem siarki konserwuje się również warzywa i owoce, aby nie ulegały utlenieniu (nie ciemniały).

Łubin

13

 lubinpng [70x57]

 łubin dodaje się do różnych gatunków mąki, stosuje jako zamiennik soi w produktach wegetariańskich lub składnik niektórych batonów energetycznych dla sportowców.

Mięczaki, małże

14

skorupiakipng [78x59] 

małże, kalmary, ślimaki, ostrygi, ośmiornice i trąbiki należą do produktów o dużym potencjale alergizującym. Mięczaki, poza odrębnym daniem, występują także w potrawkach rybnych, w paluszkach surimi, jako składnik sosu ostrygowego.

 
  •